Ján Holub: „Včely patria medzi maximálne mierumilovný hmyz“

Ján Holub: „Včely patria medzi maximálne mierumilovný hmyz“

Nie nadarmo sa hovorí, že si usilovný ako včielka. Včely dokážu za svoj pomerne krátky život odviesť neuveriteľné množstvo práce. Zbierajú nektár, opeľujú, tvoria med. Bez týchto malých tvorov by ľudstvo dlho neprežilo, no aj tak ich počet stále klesá. Existujú však ľudia ako včelár Ján Holub, pre ktorého je včelárstvo vášňou a o svoje včely sa svedomito stará. V nasledujúcom rozhovore s Jánom Holubom sa dozviete nielen to, ako sa stal včelárom, ale aj ako včely spracúvajú nektár, či ktorý med je najkvalitnejší.

Ako ste sa dostali k včelárstvu?
 -  K včeláreniu som sa dostal úplnou náhodou, ako učiteľ na SOŠ lesníckej tu v Prešove som raz absolvoval so svojimi žiakmi výmenný pobyt na našej družobnej škole v Čechách. Tam nám okrem iného predstavili aj ich krúžok včelárenia. Hneď od počiatku ma to veľmi nadchlo, ale venovať sa včielkam sme si s manželkou naplánovali až keď raz budeme aktívni dôchodcovia. No napriek tomu som si začal zháňať nejaké počiatočné informácie ohľadom včelárenia a po nekonečných debatách o včelárení s mojím kolegom z práce, ktorý je dlhoročným a skúseným včelárom, som sa rozhodol zaobstarať si trošku predčasne svoje prvé včelstvá. Tak som zašiel za svojím susedom včelárom, ktorý mi ochotne pomohol, poradil, doslova ma zobral za svojho “učňa” a daroval mi prvé dve rodinky. 

Máte prehľad o tom, koľko máte včiel?
 - Mám úplný prehľad o tom, koľko mám momentálne včelích rodín. Je ich pätnásť. Počet včiel vo včelstve kolíše vzhľadom na aktuálne ročné obdobie od zhruba desaťtisíc v zimnom období až po šesťdesiattisíc vo svojom vrcholnom rozvoji v letnom období. 
 
Hovorí sa, že včelári sú už voči pichnutiu včely imúnni. Je to pravda?
 - Aj ja som už o tom počul. Je pravda, že ako včelári prichádzame do styku s včelím jedom častejšie ako bežný človek, lebo každý z nás dostane ročne možno až niekoľko desiatok žihadiel a telo si má možnosť viac zvykať na včelí jed. No verte mi, aj včelára bolí, keď ho jeho včielka pichne. Ja osobne mám aj určitý stupeň alergie a moje začiatky vyzerali celkom zaujímavo, keďže po každom bodnutí mi kompletne opuchla celá tvár, ale postupom času si telo vybudovalo určitý druh imunity a už to znášam podstatne lepšie.
 
Prečo a kedy včely útočia na človeka? Ako sa správať, aby sme tomu predišli? 
 - V prvom rade treba povedať, že včely patria medzi maximálne mierumilovný hmyz. A svojím spôsobom si aj oni uvedomujú, že akonáhle niekoho bodnú, tak uhynú. Čiže včela útočí až v krajnom prípade a to poväčšine v sebaobrane. Ak napríklad náhodou do nás včela narazí, alebo sa stane, že ju nejakým spôsobom pritlačíme, stúpime na ňu, tak vtedy sa logicky bráni a bodne nás, ale je to fakt až v krajnom prípade. Aby sme tomu predišli, tak napríklad v letnom období je vhodné nechodiť bosý po trávniku a aj keď náhodou sa dostaneme do kontaktu s včielkou, treba zachovať pokoj a nerobiť zbytočne prudké pohyby. Včielka si nás doslova ovonia a keď zistí, že jej od nás nič nehrozí, tak odletí.
 
Včela prejde za život mnohými „povolaniami“. Čo všetko robí?
 - Áno, je to pravda. Vo včelstve rozlišujem jednu matku, robotnice a trúdy. Každá robotnica má krátky život, ale plní viacero funkcií. Prvé tri dni po vyliahnutí čistí plásty a chystá ich na kladenie vajíčok. Potom sa asi desať dní stará o larvy, ktoré kŕmi výlučkom z hltanových žliaz. Medzitým sa jej tvoria voskové žľazy a robotnica začne stavať a opravovať plásty. Odoberá i peľ a nektár, ktoré ďalej spracúva. Po dvanástom dni vylieta sama z úľa a zbiera nektár, peľ, vodu a medovicu, teda všetky látky potrebné pre život včiel.

 
 
Ako dlho žije taká včela?
 - Včely vo včelstve delíme na dlhoveké a krátkoveké. Dlhoveké sa nachádzajú vo včelstve v zime, narodia sa v auguste až septembri a žijú až do jari nasledujúceho roka, čiže zhruba osem až deväť mesiacov. Krátkoveké včely sa nachádzajú vo včelstve v lete a dožívajú sa zhruba do štyridsať dní, dá sa povedať, že sa doslova upracujú, ale to je ich životným poslaním.

Okrem včiel, žijú v úľoch aj trúdy, no tých je podstatne menej. Prečo je to tak a aká je vlastne ich funkcia?
- Tak ako som už povedal, vo včelstve rozlišujeme jednu matku, robotnice a trúdov. Celá tá genialita spočíva v tom, že všetky tri formy sa liahnu z rovnakého vajíčka, položeného matkou do bunky na pláste a záleží iba na tom, či to vajíčko je, alebo nie je oplodnené. Z oplodneného sa nám liahne robotnica a z neoplodneného sa nám vyliahne trúd. Laicky povedané, trúd je to vlastne včelí samček a jeho hlavnou úlohou je spáriť sa s mladou neoplodnenou matkou. Tu prakticky ich úloha vo včelstve končí, aj keď je pravda, že majú ešte niekoľko sekundárnych úloh vo včelstve, ale napriek tomu sa vo včelstvách vyskytujú iba v letnom období, na zimu ich robotnice z úľa doslova vyháňajú.
 
Ako včela spracováva nektár?
 - Na začiatok je treba povedať, že nektár je sladký a voňavý výlučok žliaz kvetov, poprípade listov rastlín. Jeho zloženie je laicky povedané podobné vode zmiešanej s cukrom. Čiže obsahuje sacharózu a rôzne minerálne látky. Nektár z rôznych kvetov má rôzne zloženie. Včela nasaje nektár do takzvaného medového vačku a následne počas letu do úľa ho premieša s enzýmami, ktoré okrem iného štiepia zložený cukor sacharózu na jednoduché cukry, glukózu a fruktózu. Keď včela priletí do úľa, tak obsah medového vačku rozdelí trom až štyrom ďalším včelám, takzvaným mladuškám a tie pokračujú v enzymatickom štiepení a keďže nektár, ktorý včely zbierajú, obsahuje až osemdesiat percent vody, tak mladušky zároveň aj odparujú vodu. No a na konci celého tohto procesu je výsledný produkt med, ktorý obsahuje už menej ako dvadsať percent vody a je ukladaný do včelích plástov, v ktorých ešte niekoľko dní dozrieva.
 
Neobjedli ste sa ešte medu?
- Nie, ešte nie a neviem či sa medu vôbec prejesť dá. Lebo med, ako jedna superpotravina, sa vstrebáva do ľudského tela hneď po jeho konzumácii, dá sa povedať, že sa ani nedostane do žalúdka a telo si ho už spotrebuje. Je to vysokoenergetická potravina, ktorá pôsobí antibioticky a protizápalovo, podporuje a zlepšuje trávenie, posilňuje centrálnu nervovú sústavu, a tým ovplyvňuje našu psychiku. Celkovo posilňuje srdce, zvyšuje schopnosť organizmu odbúravať škodlivé látky a je zdrojom hneď využiteľnej energie. 
 
Aký med je podľa vás najlepší či najkvalitnejší?
 - Neexistuje lepší a horší med. Medy sa medzi sebou v svojej podstate líšia iba svojím zložením a to obsahom jednoduchých cukrov, ich vzájomným pomerom a minerálnych látok. Vo všeobecnosti medy od slovenských včelárov patria k najkvalitnejším medom na svete, čo dokazujeme aj pravidelne na rôznych svetových výstavách, na ktorých sa naše medy umiestňujú na popredných miestach. Je pravda, že sú známe aj prípady kadejakých pokútnych falšovateľov medu, preto najlepšie je nájsť si vo svojom okolí svojho včelára a medík si kupovať od neho. Toto je najlepšia záruka kúpy kvalitného medu, pretože každý z nás registrovaných včelárov  podlieha pravidelnej veterinárnej kontrole, ktorú zastrešuje príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa. 
 

Leto končí a pomaly prichádza chladnejšie obdobie. Ako sa včely pripravujú na zimu? Ako sa o ne v zime staráte?
- Viacmenej, včely sa pripravujú na zimné obdobie počas celého roka tým, že si zhromažďujú  potrebné množstvo takzvaných glycidových zásob, čiže medu. A keďže my im ho z časti odoberieme, tak našou hlavnou úlohou je momentálne im riadne tieto zásoby doplniť adekvátnou náhradou.  Samozrejme, včelu ako živočícha trápia aj rôzne choroby a parazity, z nich momentálne najväčšie problémy včelám robí takzvaný klieštik včelí, s ktorým si včielky nevedia sami poradiť, tak včelár musí aplikáciou rôznych liečebný postupov minimalizovať jeho výskyt.
 
Čoraz častejšie počúvame o tom, že včiel je málo. Je to pravda? 
- Áno, je to pravda, včiel je naozaj málo, aj keď v posledných rokoch sme zaznamenali, že pokles stavu včelstiev na Slovensku sa zastavil, ba dokonca mierne vzrástol, problém je v tom, že v posledných  rokoch toto povolanie nenachádzalo pochopenie hlavne u mladšej generácie. A keď sa k tomu ešte pridali rôzne choroby a parazity, tak je pravda, že počty našich včelstiev značne poklesli. 
 
Čo je príčinou úbytku včiel?
- Tak ako som už povedal, príčin úbytku včelstiev je viacero. Od prestarnutej generácie včelárov, ktorí doslova nemajú komu odovzdávať toto krásne remeslo až po choroby, ktoré každoročne zdevastujú obrovské množstvá včelstiev na celom svete. Značne tomu neprispieva ani priveľké používanie pesticídov v poľnohospodárstve a neustále sa zväčšujúce pestovanie monokultúr, čo ma za následok, že včely nemajú dostatok kvalitnej pestrej paše a tým pádom majú problém s výživou.
 
Ak by včely vyhynuli, čo by to znamenalo pre nás ľudí?
- Albert Enstein raz povedal: “Keď vymrú včely, ľudstvu nezostáva viac než štyri roky života.” A ja sa s týmto názorom len musím stotožniť, pretože včela ako najvýznamnejší opeľovač má obrovský vplyv pri prvovýrobe potravín. Až osemdesiat percent všetkých plodín je opeľovaných včelami a nehovoriac o tom, že včela je významný bioindikátor životného prostredia, čiže som si istý, že ak by vyhynuli včely, malo by to pre ľudstvo fatálne následky. 



Patrik Tomič: Včely vás naučia absolútnej pokore

Včelám pred rokom doslova prepadol aj Patrik Tomič. Aj on mal svojho učiteľa, ktorý mu dal prvé vzácne rady, no ako sám hovorí, veľa ho naučili aj samotné včely. „Včely vás naučia absolútnej pokore, musíte sa naučiť im porozumieť. Nemajú rady , keď ste nervózny, reagujú na zmeny nálad. Keď vás aj bodnú, tak ako sa mi to už stalo a skončil som na pohotovosti, dávajú život a zdravie,“ dodáva Patrik Tomič. Môže sa pochváliť už aj kvalitným medom, je naozaj výborný.Dodáva, že „prácu okolo včiel beriem ako relax, dnes už viem, v čom spočíva ich čaro.“ 




Dominika Tuptová
foto: archív J.H.; P.T.

Diskusia k článku