Orech vlašský

Orech vlašský

Vlašské orechy sú zdrojom vitamínov B1, B2, B3 a B6, obsahujú minerálne látky a stopové prvky, fosfor, draslík, železo, horčík, zinok, meď, mangán. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. Orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú silu a rovnováhu nervovej sústave. Podľa hrúbky škrupiny poznáme orechy papierové, polopapierové, kamenáče, chrapáče a podobne. Z pestovateľského hľadiska sú pre nás najvhodnejšie polopapierové orechy s vyplneným jadrom.

Ktoré odrody orechov sú u nás najviac rozšírené?
Odroda Jupiter bola vyšľachtená na ŠS Valtice v Čechách. U nás sa pestuje od roku 1971. Vytvára široké, guľovité koruny, rast stromov je stredne bujný, konáre dobre obrastajú bočným obrastom. Odroda vyžaduje otvorené polohy bez vysokej hladiny podzemnej vody. Je odolná voči zimným mrazom. Najčastejšie sa pestuje ako štvrťkmeň naštepená na vhodných podpníkoch orecha kráľovského. Dobre sa rozmnožuje vrúbľovaním. Po naštepení začína rodiť už v 4 – 5 roku po výsadbe. Pri vysokých úrodách sú plody o niečo menšie. Odroda Magdon vytvára riedke, široko rozložité až previsnuté koruny. Je čiastočne samoopelivá. Podiel jadra tvorí asi 48 percent hmotnosti orecha. Odroda je odolná proti škodcom a chorobám. Je citlivá na jarné mrazy. Orech Seifersdorfský pochádza z Nemecka. Má pravidelnú guľovitú korunu s rovnomerným rozkonárením kostrových konárov. Orech je veľký, veľmi dobre sa vylupuje. Rodí pravidelne, dozrieva v druhej polovici septembra. Je to nenáročná odroda, najlepšie jej vyhovujú teplé polohy a pôdy dobre zásobené živinami s dostatočným množstvom vápnika.
Ako a kedy presvetľujeme orechy?
Mladé stromčeky po výsadbe v jeseni, na jar vždy hlboko skrátime, aby sme získali dobrú ujateľnosť, bohaté zakorenenie a vytvorenie dostatočne silných základných, kostrových konárov. Výchovným rezom kostrové konáre o 1/3 skracujeme ešte tri roky a v ďalších rokoch z koruny úplne odstraňujeme na konárový krúžok tie výhonky, ktoré  stromčeky zahusťujú, sú poškodené či suché. Presvetľovací rez  pri mladých orechoch môžeme urobiť v máji a staršie rodiace stromy presvetľujeme v auguste a v septembri. Orechy dopestované z jadra vytvárajú veľmi vzrastné, rozložité a vysoké koruny, ktoré je potrebné znížiť, aby nezasahovali do iných stromov či k susedom. Pri reze postupujeme veľmi opatrne, pretože orechové drevo je veľmi krehké, praská, preto pevné rebríky vždy si staviame na hrubšie kostrové konáre. Väčšie konáre režeme vždy na viackrát, aby sme po reze mohli zarovnať reznú plochu tak, aby nám čím skôr vytvorila hojivé pletivo. Väčšie rezné rany sa snažíme zatrieť, aby neboli miestom pre šírenie sa hubových a bakteriálnych chorôb. Generatívnym spôsobom, to znamená získané stromy z jadra prinášajú úrodu až v 10 – 15 roku po výsadbe. Stromčeky takto získané nededia tie isté znaky a vlastnosti plodov, ako mali ich materské stromy. Ak chceme získať tie isté plody ako mal pôvodný strom, musíme z neho odobrať vrúble a vhodným spôsobom naštepiť na podpník. Vrúbľovance začínajú rodiť už v 5 – 6 roku po výsadbe. Vytvárajú menšie koruny, takže do záhradky ich vysádzame na vzdialenosť 5 – 7 m.
Ako vrúbľujeme orechy?
Vrúble vždy odoberáme zo stromov ešte pred príchodom mrazov, to znamená v mesiaci december. Uchovávame ich vonku, zakopané v zemi na zatienenom mieste v záhrade. Štepíme ich v ruke v zimných mesiacoch do podpníkov o hrúbke ceruzky, ktoré sme si v jeseni vykopali a založili do hliny v bezmrazivej pivnici. Podpníky štepíme spojkovacím rezom, pričom vrúbeľ má mať len jeden púčik, najlepšie vrcholový. Po naštepení a pevnom zaviazaní s páskou z PVC, ich opäť uložíme do pivnice a na jar, škôlkujeme na kvalitne pripravené záhony na vzdialenosť 25 – 30 cm. Prijaté podpníky pravidelne kypríme, prihnojujeme, odburiňujeme trváce buriny a na jeseň vysádzame na trvalé miesto v záhrade.

Diskusia k článku