Malé a plné vitamínov

Malé a plné vitamínov

Aké sú hlavné znaky strapcov a bobúľ? Ríbezle sú v záhradách obľúbené pre skorú rodivosť a novovyšľachtené odrody majú dlhé strapce, ktoré sa dobre oberajú.

Cypruštek

Cypruštek

Vyznačuje sa previsnutým vrcholčekom, väčšinou sú to stromy s úzkokužeľovitou korunou.

Drobné a šťavnaté ovocie - zemolez

Drobné a šťavnaté ovocie - zemolez

Aké sú charakteristické znaky a vlastnosti plodov? Vyšľachtené odrody zemolezu Altaj a Amur majú podlhovasté asi 20 mm dlhé tmavomodré plody, ktoré sú pokryté sivou voskovou vrstvičkou. Dužina plodov je šťavnatá, sladkokyslá, s výraznou arómou.

Účinný liek proti skleróze

Účinný liek proti skleróze

Aké má využitie? Súkvetia bazy čiernej zberáme pred úplným rozkvitnutím s hlavnou stopkou dlhou asi desať milimetrov. Obsahuje éterické oleje, triesloviny a flavonoglykozidy. Zo sušených kvetov sa pripravuje výborný čaj, ktorý pijeme pri horúčkach. Pri zápaloch ústnej sliznice je odvar vhodný na kloktanie. Z listov vyrábame masť, z čiernych bobúľ lekvár, víno, farbivo a pod. Obsahujú organické kyseliny, antokyánové farbivá, vitamíny A a C, alkaloidy, tiež cholín, ktorý sa považuje za účinný liek proti skleróze. Produkty z bazy čiernej pôsobia pri nervových ochoreniach a regulujú trávenie. Pri zbere v prírode nezberáme plody príbuzného rodu chabzdy, ktorej plody sú jedovaté, nechutné a zapáchajú. Chabzda sa od bazy čiernej sa rozlišuje tým, že má len bylinné výhonky.

Už dozrievajú sladké jahody

Už dozrievajú sladké jahody

Ktoré odrody začínajú dozrievať ako prvé?
Medzi najskoršie dozrievajúce odrody patrí Roxana, Surprise des Halles a Dagmar. V záhradách sa snažíme pestovať jahody tak, aby sme mali možnosť zberať ich čím dlhšie, takže na záhony vysadíme okrem skorých jahôd aj odrody stredne skoro dozrievajúce, ako je napr. Senga Sengana, Magura a Elista. Veľmi obľúbené sú dvakrát rodiace jahody, ktoré po prvej úrode a letnej prestávke opäť začínajú kvitnúť a plody oberáme až do príchodu mrazov. Chuť lesných jahôd majú mesačné jahody ako je napr. Rujana, ktoré kvitnú celý rok a prinášajú menšie, ale chuťovo vynikajúce a aromatické plody.

Vyhľadávaná pochúťka Májovky

Vyhľadávaná pochúťka Májovky

Ako rozdeľujeme čerešne podľa dozrievania plodov? Čerešne podľa pevnosti dužiny, farby, tvaru a veľkosti plodov rozdeľujeme do troch skupín.

Štepenie za zelena

Štepenie za zelena

Ako vrúbľujeme za zelena? Ušľachtilé odrody drobného ovocia štepíme v máji na podpník meruzalky zlatej, ktorú sme si vegetatívnym spôsobom, to znamená odrezkami a nakopcovaním rozmnožili. Štepíme do vrcholových tohoročných letorastov vo výške, v akej chceme mať stromčekové ríbezle a egreše.

Jarný rez orechov

Jarný rez orechov

Mladé stromčeky orechov môžeme rezom upravovať v máji a staré riadiace stromy presvetľujeme v mesiacoch august – september.

Vlky na strome

Vlky na strome

Aké púčiky sa nachádzajú na letorastoch? Letorast vyrastie od jari do konca roka. Letorasty na jabloniach, slivkách, hruškách a čerešniach majú na 95 až 100 percent len listové púčiky, ktoré sa až v ďalšom roku premieňajú na púčiky kvetné, a to len vtedy, keď ich na jar v budúcom roku neskrátime.

Ovocné stromy vrúbľujeme za kôru

Ovocné stromy vrúbľujeme za kôru

Ako preštepujeme za kôru? Je to veľmi vhodný spôsob, keď aj do hrubších konárov môžeme naštepiť takú odrodu, ktorá nám vyhovuje. Kôra od drevnej časti sa dá v tomto období ľahko odlúpiť a po narezaní ľahko zasunieme pod kôru vrúbeľ.